Sistema electoral
A Espanya, la circumscripció electoral per a l’elecció de Diputats i Diputades del Parlament Europeu és el territori nacional; així doncs, les formacions polítiques que presenten candidatures ho fan mitjançant una llista única, tancada i comuna en tot el territori nacional.
Ara bé, les candidatures podran sol·licitar que l’àmbit de difusió de les seues paperetes siga inferior a l’estatal, amb una denominació, sigla i símbol diferents, i canviar els candidats inclosos en aquestes llistes (articles 221.4 i 222 de la Llei 5/1985, del Règim Electoral General)
Les paperetes per a aquest procés són de color blanc i han d’estar impreses per una sola cara i contindre la denominació, sigla i símbol del partit, federació, coalició o agrupació d’electors i electores que presenten candidatura. A més, han d’incloure la llista completa de noms i cognoms dels candidats i candidates i suplents que componen la candidatura.
Les paperetes de les Eleccions al Parlament Europeu són confeccionades pel Ministeri de l’Interior, qui s’encarrega de distribuir-les a les Delegacions i Subdelegacions del Govern, perquè aquestes les facen arribar als Ajuntaments de tota Espanya.
Les primeres paperetes i sobres de votació que es fabriquen són entregades a l’Oficina del Cens Electoral perquè atenga les sol·licituds de vot per correu i del vot dels electors que resideixen a l’estranger.
L’atribució d’escons en funció dels resultats de l’escrutini es fa d’acord amb les regles següents:
- S’ordenen de major a menor, en una columna, les xifres de vots obtinguts per les candidatures.
- Es divideix el nombre de vots obtinguts per cada candidatura per 1, 2, 3… fins a un número igual al d’escons a cobrir.
- Els escons s’atribueixen a les candidatures que obtinguen els quocients majors, atenent a un orde decreixent.
Aquesta atribució és el que s’anomena com “Mètode D’Hondt”, que és el sistema tradicional de repartiment d’escons entre candidatures de forma proporcional al nombre de vots obtinguts.
Els vots poden ser vàlids o nuls.
Es considera vot vàlid:
- El vot a candidatura i
- El vot en blanc
dipositat en l’urna amb les exigències legals.
El vot en blanc és:
- El sobre que no conté cap papereta.
- El vot emès a favor d’alguna candidatura legalment retirada.
És nul el vot emés en sobre diferent del model oficial o alterat; o papereta diferent del model oficial, alterada, trencada o esquinçada; així com l’emés en papereta sense sobre; i aquell en el qual no puga dilucidar-se la voluntat de l’electorat (per exemple, sobre que continga més d’una papereta de diferents candidatures).
Seran també nuls: els vots emesos en paperetes en les quals s’haguera modificat, afegit o ratllat el nom dels candidats i candidates, alterat el seu orde de col·locació, així com aquelles en les quals s’haguera introduït qualsevol llegenda o expressió, o produït qualsevol altra alteració de caràcter voluntari o intencionat.
En el cas que el sobre de votació continga més d’una papereta de la mateixa candidatura, es computarà com un sol vot vàlid. Seran computats com a vàlids aquells vots emesos en paperetes que continguen un senyal, una creu o una aspa al costat d’algun dels candidats o candidates, en la mesura que no tinguen transcendència o entitat suficient per a considerar que hagen alterat la configuració de la papereta o s’haja manifestat retret a algun dels candidats o a la formació política a què pertanyen.