Escrutini
El recompte de vots s’anomena “escrutini”.
Una vegada acaba la votació, comença l’escrutini a les meses.
L’escrutini es fa de manera que el President o la Presidenta extreu, un a un, els sobres de l’urna corresponent, llegeix en veu alta la denominació de la candidatura i ensenya cada papereta, una vegada llegida, a vocals, interventors, interventores, apoderats i apoderades.
Acabat el recompte, es resolen per majoria els possibles dubtes i/o protestes que hi pugui haver. Posteriorment, el President o la Presidenta anuncia en veu alta el resultat i especifica el nombre d’electors i d’electores que figuren en el cens, el de certificacions censals aportades, el nombre de votants, el nombre de vots nuls, el de vots en blanc i el dels vots que ha obtingut cada candidatura.
La Mesa fa públics els resultats per mitjà d’una acta d’escrutini, de la qual en donarà una còpia als representants de cada candidatura, als interventors i interventores, apoderats i apoderades i candidats i candidates que ho sol·licitin, així com al representant o a la representant de l’Administració.
Els resultats es coneixen tan ràpidament perquè existeix un procediment complex i avançat de transmissió de la informació.
A cada mesa electoral hi ha una persona representant de l’Administració, que, una vegada ha acabat l’escrutini, rep de la Presidència de la mesa una còpia de l’acta d’escrutini amb els resultats d’aquesta mesa i els transmet al centre de totalització de dades del Ministeri de l’Interior.
- Els resultats que dóna el Govern de la nació el dia de les eleccions obeeixen al compliment de les previsions contingudes en l’article 98.2 de la LOREG: “El Govern ha de donar informació provisional sobre els resultats de l’elecció”.
- A les eleccions al Parlament Europeu, la difusió provisional dels resultats no es podrà oferir fins que no s’hagin tancat les urnes a l’Estat membre on els electors hagin votat en darrer lloc.
- L’escrutini oficial i definitiu començarà cinc dies després de la votació i l’han de dur a terme les Juntes Electorals competents. Per a les eleccions al Parlament Europeu seran les Juntes Electorals Provincials.
- Els resultats oficials són els que es publiquen en el “Butlletí Oficial de l’Estat”.
Abans de procedir a l’escrutini definitiu, la junta electoral competent es constitueix en mesa per procedir al recompte de vots dels residents absents. A les 8 del matí, amb els interventors i les interventores que designin les candidatures concurrents, la Presidència procedeix a introduir a l’urna els sobres de votació de les persones residents absents rebuts fins al mateix dia i el secretari o la secretària anota els noms dels votants a la llista. Tot seguit la Junta escruta els vots i incorpora els resultats a l’escrutini definitiu.
L’escrutini general o definitiu (art. 103 i seg. LOREG) el fa, el cinquè dia següent al de la votació, la Junta Electoral corresponent. És un acte únic i té caràcter públic.
La Presidència estén l’acta de constitució de la Junta i la signa, així com també la signen els i les vocals, el secretari o la secretària i les persones nomenades com a representants i apoderades de les candidatures degudament acreditades.
La sessió d’escrutini s’inicia quan el secretari o la secretària llegeix les disposicions legals. A continuació es procedeix a l’obertura dels sobres (el sobre número 1 amb la documentació electoral corresponent a cada Mesa) que es van lliurar el dia de les eleccions als Jutjats.