Administració Electoral
L’Administració electoral és l’encarregada de garantir la transparència i l’objectivitat del procés electoral i del principi d’igualtat. Integren l’Administració Electoral les Meses electorals i les Juntes Electorals (Central, Provincial, de zona i, si escau, de la Comunitat Autònoma).
La Junta Electoral Central té la seu a Madrid; és l’única de caràcter permanent i està integrada per vuit magistrats del Tribunal Suprem i cinc catedràtics en actiu de dret o de ciències polítiques i sociologia.
Les juntes electorals provincials tenen la seu a les capitals de província i estan integrades per tres vocals, magistrats i magistrades de l’audiència provincial corresponent, i dos vocals nomenats per la Junta Electoral Central entre catedràtics, catedràtiques, professors i professores titulars de dret o de ciències polítiques i sociologia o juristes de prestigi reconegut residents a la província.
Les juntes electorals de zona tenen la seu a les localitats cap dels partits judicials i estan compostes per tres vocals, jutges i jutgesses de primera instància o instrucció, i dos vocals designats per la Junta Electoral Provincial entre llicenciats i llicenciades en dret o en ciències polítiques i sociologia residents en el partit judicial.
Les juntes de zona de Ceuta i Melilla acumulen en els districtes respectius les funcions corresponents a les juntes electorals provincials.
A més de la Junta Electoral Central, que té la seu a Madrid, a cada província hi ha una Junta Electoral Provincial.
Finalment, les juntes electorals de zona se situen a les 303 localitats cap de partit judicial en les eleccions del 1979. Les juntes de zona de Ceuta i Melilla acumulen en els districtes respectius les funcions corresponents a les juntes electorals provincials.
A les eleccions al Parlament Europeu, la Junta Electoral competent per a la realització de totes les operacions en relació a la presentació i proclamació de candidats, així com les d’escrutini general, és la Junta Electoral Central.