Com es reparteixen els càrrecs segons el mètode D’Hondt?
El mètode D’Hondt
El mètode D’Hondt és el sistema que s’utilitza per repartir els càrrecs entre les candidatures de manera proporcional al nombre de vots aconseguits.
Per posar un exemple, simularem un repartiment de vuit càrrecs entre quatre candidatures que anomenarem A, B, C i D.
-
Candidatura A:
-
Candidatura B:
-
Candidatura C:
-
Candidatura D:
Vots en blanc:
En primer lloc, s’ordenen de més a menys els resultats assolits per cada candidatura i es calcula el percentatge de vots de cadascuna, tenint en compte també els vots en blanc.
-
NOMBRE DE VOTS
-
Percentatge
Generalment, per evitar de fragmentar en excés els percentatges, les candidatures que no assoleixen un percentatge mínim de vots queden descartades, però al Regne d’Espanya, pel que fa a les Eleccions Europees, aquest llindar no s’aplica.
Es construeix una taula amb tantes columnes com nombre de càrrecs hi hagi per distribuir, omplint cada columna amb el nombre de vots de cada candidatura dividit per 1, per 2, per 3… fins que s’hagi completat. Es construeix una taula amb tantes columnes com nombre de càrrecs hi hagi per distribuir, omplint cada columna amb el nombre de vots de cada candidatura dividit per 1, per 2, per 3… fins que s’hagi completat.
Els càrrecs s’assignen als 8 coeficients més alts, en ordre decreixent.
En cas d’empat, el càrrec s’assignarà a la candidatura amb el nombre més elevat de vots totals. Si el nombre de vots també coincideix, s’assignarà per sorteig, i la resta de manera alternativa.
El repartiment de càrrecs queda de la manera següent:
-
4 càrrecs
-
3 càrrecs
-
1 càrrec